Κατοικία χωρίς σύστημα θέρμανσης ή ψύξης

​Ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά είναι το εξής:

Mια εξοχική κατοικία που δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, δεν διαθέτει δηλαδή, ούτε κεντρική θέρμανση, ούτε κλιματιστικά, τι ενεργειακή κλάση θα βγει;

Διαισθητικά ο ιδιοκτήτης μιας τέτοια κατοικιάς ίσως περιμένει να βγει ενεργειακή κλάση Α, και αυτό με τη λογική: " Αφού δεν καταναλώνω καθόλου πετρέλαιο για θέρμανση και καθόλου ηλεκτρισμό για τη ψύξη του σπιτιού μου, άρα ....".

 

Όμως o ΚΕΝΑΚ δεν έχει αυτή τη λογική. Σύμφωνα με το ΚΕΝΑΚ όταν ένα κτήριο δεν διαθέτει σύστημα θέρμανσης ή ψύξης, ο ενεργειακός επιθεωρητής/ ενεργειακή επιθεωρήτρια είναι υποχρεωμένος να εισαγάγει ένα θεωρητικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης.

Συγκεκριμένα για κτήρια κατοικίας το θεωρητικό σύστημα θέρμανσης είναι ηλεκτρικά σώματα καλοριφέρ, ενώ για τη ψύξη το θεωρητικό σύστημα ψύξης περιλαμβάνει τοπικές αντλίες θερμότητας αέρος –αέρος.  Σχετικά με τη θέρμανση: Τα ηλεκτρικά σώματα του θεωρητικού συστήματος βάσει  ΚΕΝΑΚ θεωρούνται πολύ ενεργοβώρα. Σχετικά με τη ψύξη: Οι τοπικές αντλίες θερμότητας του θεωρητικού συστήματος έχoυν χαμηλό χαμηλό βαθμό απόδοσης. 

 

Το συμπέρασμα είναι ότι ένα διαμέρισμα/ κατοικία χωρίς σύστημα θέρμανσης/ ψύξης βάσει ΚΕΝΑΚ αντιστοιχεί σε ένα ενεργειακό πιστοποιητικό με χαμηλή ενεργειακή κλάση.

Kτήρια nZEB – Κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5447/05.12.2018 δόθηκε ο ορισμός για τα κτήρια nZEB. Συγκεκριμένα για να χαρακτηριστεί ένα κτήριο ως Κτήριο με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας πρέπει:

 

Α) να κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α, αν είναι νέο κτήριο

Β) Να κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+, αν είναι υφιστάμενο  κτήριο.

Επίσης στο ΦΕΚ αναφέρονται και τα εξής που αφορούν τα νέα κτήρια.

Από 1.12021 όλα τα νέα  «ιδιωτικά»  κτήρια πρέπει να είναι nZEB.

Από 1.12019 όλα τα νέα  «δημόσια»  κτήρια πρέπει να είναι nZEB.

Τι σημαίνει κτήριο nZEB σε απόλυτες τιμές ενέργειας;

Σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ για κτήρια που χτίζονται στην Αθήνα η πρωτογενής ενέργεια που καταναλώνει ένα κτήριο θα πρέπει να είναι < 55 kWh/m2

Kατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας

Το ενεργειακό πιστοποιητικό υπολογίζει την ενεργειακή κατανάλωση της πρωτογενούς

ενέργειας. 'Ομως τι είναι η πρωτογενής ενέργεια;

Την έννοια της πρωτογενούς ενέργειας μπορούμε να την κατανοήσουμε με το παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Έστω για παράδειγμα ότι έχουμε ένα σπίτι που θερμαίνεται με ηλεκτρικά καλοριφέρ. Η τελική ενέργεια για τη θέρμανση είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Η πρωτογενής ενέργεια είναι η ενέργεια από την οποία προέρχεται ο ηλεκτρισμός. Η πρωτογενής ενέργεια είναι λοιπόν κυρίως ο λιγνίτης από τον οποίο προέρχεται ο ηλεκτρισμός. Σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα της τεχνικής οδηγίας 1kWh τελικής ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 2,9 kWh πρωτογενούς ενέργειας.

Ενεργειακό Πιστοποιητικό ανά κτηριακή μονάδα

Ένα ενεργειακό πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί κατ’ ελάχιστον ανά κτηριακή μονάδα.

Την έννοια της κτηριακής μονάδα μπορούμε να τη προσεγγίσουμε  με το παράδειγμα του διαμερίσματος. Ένα διαμέρισμα αποτελεί μια κτηριακή μονάδα.

Άλλο ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό περί τίνος πρόκειται: Έχουμε τη περίπτωση που κάποιος πελάτης πρόκειται να μισθώσει ένα τμήμα της ιδιοκτησίας του.

Για παράδειγμα έχω μία ιδιοκτησία (κτηριακή μονάδα)  με χρήση γραφείων με συνολική επιφάνεια 100 τ.μ.

Ο πελάτης ενδιαφέρεται να μισθώσει μόνο ένα τμήμα της ιδιοκτησίας επιφάνειας 30 τ.μ. Ερώτηση: Μπορεί να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό μόνο για τα 30 τ.μ;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν επιτρέπεται να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό σε τμήμα που είναι μικρότερο της κτηριακής μονάδας.

Το ενεργειακό Πιστοποιητικό που θα εκδοθεί θα πρέπει να αφορά και τα 100 τ.μ.

Ποια κτήρια δεν χρειάζονται ενεργειακό πιστοποιητικό;

Δεν απαιτείται Π.Ε.Α για κτήρια/ κτηριακές μονάδες με τις ακόλουθες χρήσεις:

  1. Αποθήκες,

  2. Συνεργεία,

  3. Εργαστήρια,

  4. Βιοτεχνίες,

  5. Χώροι στάθμευσης

  6. Χώροι Λατρείας

Ενεργειακό Πιστοποιητικό - Γιατί είναι απαραίτητη η αυτοψία;

Έχω παρατηρήσει το εξής:

Πολύ συχνά μας παίρνουν ιδιοκτήτες τηλέφωνο που επιθυμούν  ενεργειακό πιστοποιητικό για το διαμέρισμά τους και εκπλήσσονται όταν ακούν  ότι χρειάζεται να γίνει αυτοψία  προκειμένου να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό.

Πολύ συχνά ακούω να μου λένε "μα γιατί, έχω ξαναβγάλει πιστοποιητικό για άλλο διαμέρισμα και δεν χρειάστηκε αυτοψία".

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε ότι η αυτοψία είναι απαραίτητη και έχει θεσμοθετηθεί και νομικά για την έκδοση ενός ΠΕΑ.

Είναι ίσως από τα πιο κρίσιμα κομμάτια της ενεργειακής επιθεώρησης.

Και όταν εννοούμε αυτοψία αναφερόμαστε όχι μόνο στο διαμέρισμα αλλά και σε ότι συνδέεται με το διαμέρισμα. π.χ:

- Το κεντρικό λεβητοστάσιο

- Τον ηλιακό θερμοσίφωνα στη ταράτσα κ.α.

Η αυτοψία χρειάζεται  για λόγους ουσίας, γιατί κατά την αυτοψία αποτυπώνονται τα ενεργειακά χαρακτηριστικά του ακινήτου και αυτό εξασφαλίζει την ορθότητα του πιστοποιητικού.

Και πιστέψτε με, είναι σημαντικό να κρατάτε στα χέρια σας ένα πραγματικό ενεργειακό πιστοποιητικό και όχι ένα απλό χαρτί.

 

Το Eνεργειακό Πιστοποιητικό εκδίδεται  ανά χρήση κτηρίου

Ισχύει ότι για κτηριακές μονάδες που ανήκουν στο ίδιο κτήριο, π.χ είναι μέρος της ίδιας πολυκατοικίας μπορούν να εκδώσουν ένα κοινό ενεργειακό πιστοποιητικό. Για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι οι κτηριακές μονάδες να

  • Ανήκουν στο ίδιο κτήριο

  • Έχουν την ίδια χρήση

Και όταν λέμε χρήση εννοούμε για παράδειγμα να είναι και τα δύο διαμερίσματα, ή χώροι γραφείων, ή καταστήματα.

Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ το ενεργειακό πιστοποιητικό εκδίδεται ανά χρήση. Απαγορεύεται δηλαδή για παράδειγμα για ένα κατάστημα και ένα διαμέρισμα το οποίο ανήκουν στο ίδιο κτήριο να εκδοθεί κοινό ενεργειακό πιστοποιητικό.

Καλλιακούδη Κωνσταντίνα

Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.,M.sc.

Eνεργειακή επιθεωρήτρια Γ' τάξης

T   2106043748

K   6934566815

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ - EΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ και ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Αγάμ. Μεταξά 20, Αθήνα

Ολυμπίας 7,Παλλήνη

Κανάρη 55, Αγία Παρασκεύη

Μηδείας 37, Νέα Ιωνία.

  • Facebook Social Icon