ενεργειακός έλεγχος απορίες
Καλημέρα σας, ερωτήσεις:
1) σε ενεργειακό έλεγχο από άλλο μελετητή για τον υπολογισμό γραμμής βάσης χρησιμοποιεί σαν Χ1, Χ2 τις βαθμοώρες θέρμανσης και βαθμοώρες ψύξης αντιστοίχως. Έχει νόημα αυτό;
2) περίπτωση κτιρίου που έχει μικτή χρήση έκθεσης αυτοκινήτων, συνεργείου και γραφείων πέραν της εξωτερικής θερμοκρασίας ποια άλλη παράμετρο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό της γραμμής βάσης;
3) στην παραπάνω περίπτωση χρησιμοποιώντας μόνο την εξωτερική θερμοκρασία το R2 βγαίνει 0.373 (συνημμένο excel), με μεγάλη απόκλιση τους καλοκαιρινούς μήνες του 2023 και 2024 και πολύ μικρή απόκλιση τους καλοκαιρινούς μήνες του 2025. Αν το σπάσω σε τρεις περιόδους (με βάση τη θερμοκρασία) μου βγαίνει περίπου στο 0.5 και στις 3 περιπτώσεις.
Θα μπορούσα να το ερμηνεύσω ότι λόγω αντικατάστασης των κεντρικών vrf (που έγινε αρχές του 2025) εμφανίζεται αυτή η απόκλιση και κατά συνέπεια το R2 είναι μικρό;
4) Τέλος το CUSUM, σε ποιο μάθημα αναφέρεστε σε αυτό και πως υπολογίζεται;
Kαλησπέρα,
1) Έχει νόημα ειδικά αν έχει χρησιμοποιήσει τις βαθμοώρες όπως προκύπτουν από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες των ετών που έχει καταναλώσεις. Οι βαθμοώρες κρύβουν μέσα τους τις θερμοκρασίες. Εγώ πάτως προτείνω τις θερμοκρασίες. Γλιτώνω χρόνο σε υπολογισμούς.
2) Έχετε μεικτή χρήση. Άρα υπάρχει άλλο προφίλ λειτουργίας για το συνεργείο που λογικά έχει ανοικτούς χώρους και δεν ξέρω καν αν έχει σύστημα θέρμανσης/ ψύξη. Θα πρότεινα να κάνατε σπάσετε τις γραμμές βάσεις και ανά χώρο.
Το συνεργείο, έχει σύστημα θέρμανσης και ψύξης; Πώς δουλεύει; Είναι κλειστός χώρος ή έχουν ανοιχτά για τον αερισμό; Η μεγαλύτερη του κατανάλωση πού είναι; Στη Θέρμανση / Ψύξη ή σε ηλεκτρικές καταναλώσεις εξοπλισμού; Αυτά τα ερωτήματα θα σας οδηγήσουν στη γραμμή βάσης.
3) Προτείνω να σπάσετε τη γραμμή βάσης ανά χρήση.
4) CUSUM, τι εννοείς; Κάποια αθροιστικό διάγραμμά; Σε αυτό δεν αναφερόμαστε. Αναφερόμαστε μόνο στα διαγράμματα που προκύπτουν αυτόματα από το excel του υπουργείου, αυτά άλλωστε είναι και τα απαραίτητα παραδοτέα.
Καλή συνέχεια και βήμα βήμα. Είστε σε πολύ καλό δρόμο!!!!
Ελπίζω να βοήθησα!